Haaien hebben net als mensen de zintuigen; ruiken, zien, horen, voelen en proeven. Daarnaast heeft hij een bijzonder zintuig. Dat is het vermogen om met een soort elektrische stralen, objecten in de omgeving op te sporen. Zelfs als deze zich bijvoorbeeld verstoppen onder een laag zand.
Soorten haaien
Zoals eerder verteld behoren haaien tot de klasse kraakbeenvissen. Deze klasse is weer onder te verdelen in 14 orden. Van deze 14 orden zijn er helaas al 5 uitgestorven. Een andere orde is die van de de roggen. Zij zijn ook kraakbeenvissen. Dan zijn er nog 8 orden over. Ook deze wordt weer onderverdeeld in twee groepen:
- Clade Squalea
- Clade Galeomorphii
Deze onderverdeling wordt gemaakt op basis van anatomie. Anders gezegd; hoe een haai eruit ziet bepaald tot welke groep hij hoort.
In de Clade Galeomorphii horen alleen soorten haaien die wel een aarsvin hebben, 5 kieuwspleten en twee rugvinnen. De andere soorten behoren tot de andere groep Clade Squalea. Op deze pagina lees je hoe de orden heten die tot deze groepen behoren.
De makreelhaai
De makreelhaaien hebben geen vinstekels, de bek achter de ogen en hebben geen derde ooglid. De grote witte is één van deze soorten haaien die is te vinden in alle oceanen op de wereld. De witte haai is de meest gevreesde van allemaal. Deze wordt ook wel de mensenhaai genoemd en kan wel tot 7 meter groot worden. De wetenschappelijke naam is Carcharodon carcharias.
De reuzenhaai is een erg grote onder deze soorten haaien. Hij eet vooral plankton. Wat hij met zijn bek uit het water zeeft. Hij leeft het liefst in koele en gematigde zeeën. Hij houdt dus niet van warm water. Gemiddeld word hij10 meter groot. Maar hij kan wel tot maximaal 12 meter groot worden. Dat betekend dat ze wel meer dan 6000 kilo kunnen wegen. De wetenschappelijke naam is Cetorhinus maximus.
Twee andere soorten haaien onder de makreelhaaien zijn:
- De voshaai
- De zandtijgerhaai
De Grondhaai
Deze soorten hebben geen vinstekels, hun bek bevindt zich achter de ogen en zij hebben een derde ooglid. De blauwe haai kun je ook wereldwijd tegen komen. In alle oceanen is hij wel eens gezien. Dit is een echte roofhaai, hij is verantwoordelijk voor de meeste aanvallen op mensen. Hij is echt een beetje blauw van kleur. Dat is onder water moeilijk te zien, maar hier dankt hij zijn naam aan. Hij eet het liefst vis en wordt ongeveer vier meter groot. De wetenschappelijke naam is Prionace glauca.
De citroenhaai houdt van zout of zoutachtig water en hij leeft het liefst in kustgebieden en warmere wateren. Hij zal dus nooit hele diepe wateren opzoeken. Dat is te koud. Het liefst eet hij vis, schaaldieren en schelpdieren. Hij is gemakkelijk gevangen te nemen, en daarom vind je hem ook vaak in dierentuinen. De wetenschappelijke naam is Negaprion brevirostris. Ook híj dankt zijn naar aan zijn kleur. Hij is geel-bruin van kleur.
De hamerhaai heeft een heel bijzonder uiterlijk. Door zijn T-vormige kop lijkt hij echt op een hamer. Vandaar natuurlijk zijn naam. Hij komt wereldwijd voor, maar hij verblijft het liefst in tropische of gematigde wateren. In de Noordelijke zeeën zul je hem niet tegenkomen. Dankzij zijn brede snuit kan hij ruiken als geen ander en daarmee ook heel erg goed lokaliseren waar de geur exact vandaan komt. Hij zwemt direct op zijn doel af. Hij eet vissen en ongewervelde dieren. De wetenschappelijke naam is Sphyrna zygaena.
Andere soorten haaien in deze orde zijn onder andere:
- De tijgerhaai
- De rifhaai
- De luipaardhaai
De bakerhaai
Deze soorten haaien zijn te herkennen aan hun lengte en aan hun redelijk platte lichaamsvorm. De bakerhaaien hebben geen vinstekels en hun bek zit voor hun ogen. Ze eten voornamelijk vlees. Hun prooien zijn nooit zo groot als mensen. Mensen zien zij zelfs als een gevaar. Daarom zijn deze soorten haaien ook ongevaarlijk voor mensen. Bakerhaaien zwemmen altijd in zout water.
De walvishaai behoort echt tot de haaien en niet tot de walvissen. Dat is vooral te zien aan de verticale staartvin. Ook al is het een haai, hij voedt zich wel op dezelfde manier als een walvis. Hij opent zijn enorme bek en via een soort zeef neemt hij plankton, kleine visjes en inktvis tot zich. De walvishaai kan wel tot 15 meter groot worden. En leeft het liefst in tropische en gematigde zeeën, daar waar het dus niet te koud is.
De zebrahaai wordt ook wel luipaardhaai genoemd. De vlekken op zijn lijf verklaren dan ook onmiddelijk zijn naam. Deze soort komt voor bij de kust van de Indische oceaan en ten westen van de Grote oceaan. Hij eet zowel vis, inktvis, schelpdieren en schaaldieren. Ze verkiezen een zanderige bodem. Op die manier kunnen zij zich het best camoufleren. De wetenschappelijke naam is Stegostoma fasciatum.
De verpleegsterhaai dankt zijn naam niet aan de kleur. Hij is namelijk bruin/geel van kleur. Dit is een echt nachtdier. Vandaar de naam. ´s Nacht is de hij op jacht, overdag rust hij uit op de bodem van de zee. De verpleegsterhaai leeft in warme kustwateren en eet vooral kreeften en schelpdieren. Maar net als elke andere soort lust hij natuurlijk ook vissen. De wetenschappelijke naam is Ginglymostoma cirratum.
De Varkenshaai
De laatste orde haaien is de varkenshaai. Deze orde bestaat maar uit één familie namelijk de varkenshaai ook wel stierkophaai genoemd. Hij dankt zijn naam aan zijn imposante uiterlijk. De varkenshaaien hebben als enige van alle soort stekels op hun rugvin. Deze gebruikt hij om zijn prooien te verwonden. Het is een echte zoutwatervis. Van andere soorten water houdt hij absoluut niet. Ze houden van warm water en leven voornamelijk in het oosten van de grote oceaan. De wetenschappelijke naam is Heterodontus francisci.
Maak jouw eigen website met JouwWeb